پویانمایی صنعتی، حلقه گمشده چرخه تولید انیمیشن ایران
روز شنبه 28 آبان 1401در برنامه "جریان" شبکه یک سیما، ویژه برنامهای با موضوع "صنعت فرهنگی انیمیشن و ظرفیتهای آن در ایران" به نمایش درآمد. میهمانان دعوت شده سید مصطفی حسینی (طراح و کارگردان انیمیشن) و محمد حسین صادقی (تهیهکننده انیمیشن) در این برنامه حضور داشتند. پژمان کریمی مجری برنامه به پرسش سوالاتی از آنها پرداخت که خلاصهای از آن در مقاله زیر نوشته شده است.
چرا پویانمایی را عرصهای میدانیم که در حوزه فرهنگ اهمیت راهبردی دارد؟
سید مصطفی حسینی: به قول خود شما این جزو ادعاهای ما است که جمهوری اسلامی ایران اگر بخواهد یک صنعت راهبردی در حوزه فرهنگی داشته باشد، آن صنعت، پویانمایی است. به این خاطر که ظرفیتهای خاصی در این صنعت وجود دارد. این ظرفیتها از دو جهت قابل بررسی هستند. بُعد صنعتی و فرهنگی. وقتی شما در سیستمی هستید که این همه مشکلات اقتصادی و اشتغال دارد، این صنعت میتواند از جهت ابعاد اقتصادی کاربردی باشد. اشتغالزایی در صنعت پویانمایی بسیار ساده و ارزان است، از جهت ویژگیهای محیط زیستی پاک است و در همهجا در دسترس است.
اشاره کردید که انیمیشن در جهان اهمیت خودش را شناخته و در مسیر همین اهمیت هم تولید حداکثری انجام میدهد. وضعیت این صنعت در کشور ما چگونه است.
سید مصطفی حسینی: با توجه به مطالعهای که در معاونت علمی ریاست جمهوری انجام شده است، به این صنعت در تعداد زیادی از اسناد برنامههای راهبردی کشور اشارههای ویژهای شده و اما آنطور که باید، به جایگاه و اهمیت آن پرداخته نشده است. در حال حاضر به جایگاهی که میتوانیم باشیم، نزدیک نیستیم. افراد متخصص جوان اهمیت ویژهای در این صنعت دارند و باید به آن توجه کرد.
مراکز متعددی از جمله صبا و حوزه هنری برای تولید محتوا وجود دارند. آیا این مراکز برای رسیدن به نقطه مطلوب کافی هستند؟
سید مصطفی حسینی: در واقع اگر بخواهیم در صنعت ذکرشده به نقطه مطلوبی برسیم، نیاز است که بتوانیم بخش خصوصی را در این صنعت فعال کنیم. شرکتها باید بتوانند محصول تولید کنند و آن را به مشتری و مخاطب عرضه بکنند و باعث ایجاد چرخه درآمدی شوند. بازار، حلقه گمشده این صنعت در ایران است. همه این اتفاقات نیاز است تا این صنعت دوام داشته باشد. مساله تمرکز زدایی نکته مهمی است. در شهر مشهد حداقل هشت استودیو مستقل و ثبتشده وجود دارد که اینها مجموعهای را با نام مجمع تولیدکنندگان پویانمایی ایجاد کردهاند. هدف آنها توسعه انیمیشن ایران و دسترسی به بازارهای داخلی و جهانی است.